Naturpark Maribosøerne

Maribo domkirke ved søerne Maribo domkirke ved søerne
Naturpark Maribosø Naturpark Maribosø

Naturoplevelser på Lolland er der mange af. En af de mest blændende må være Naturpark Maribosøerne. Oplev områdets naturskønne søer, sjældne fugle og spændende aktiviteter for store og små.

Flotte landskaber, smukke søer, fascinerende dyreliv og spændende kulturhistorie – alt sammen i et enestående fredet naturområde. Søndersø, Røgbølle Sø, Hejrede Sø, Nørresø og det tilhørende opland udgør Naturpark Maribosøerne. Området ligger i et storslået herregårdslandskab, og herregårdene Søholt, Ulriksdal og Engestofte har hver især sat deres præg på den omkringliggende natur. Det betyder, at naturparken i dag er en varieret mosaik af sø, skov, eng, mose og landbrug. Her er der store oplevelser i vente for alle, der interesserer sig for fugle og natur – eller bare elsker en tur i smukke naturomgivelser til fods, på cykel, til vands eller på hesteryg.

Naturpark Maribosø Naturpark Maribosø

Oplev Naturpark Maribosøerne til vands

Maribosøerne er et af Danmarks største ferskvandssystemer med i alt 1140 hektar vandspejl. Den største er Maribo Søndersø, der uden sammenligning er Danmarks mest ørige sø og indtager 8. pladsen blandt de største søer i Danmark.

Det er helt specielt at opleve Søndersø og dens øer til vands – enten fra kano, kajak eller turbåden Anemonen. På sommerdage kan du sidde i den friske luft og mærke vinden kilde dit ansigt, imens du nyder den formidable udsigt over Maribo Søndersø. I stedet for at sidde på en parkbænk og spise din medbragte madkurv, kan du nyde den fra Anemonens dæk til lyden af bølgeskvulp og fuglekvidder. Du kan både vælge en nonstop sejltur eller en tur, hvor du kan besøge et udvalg af Søndersøs smukke øer. Er du rigtig naturinteresseret, kan du tage med, når naturvejlederen løbende fortæller om spændende fugle, sjældne fisk, usædvanlige planter og interessante historiske seværdigheder.

Nyd naturens lyde, og kom helt ned i gear. Find fiskestangen frem, og prøv lykken ved Maribosøerne. Det er tilladt at fiske i Søndersø ved Maribo, øerne Fruerø og Hestø samt fra Naturskolens bådebro, hvis man har almindeligt fisketegn. Søndersø er op til fem meter dyb og byder blandt andet på aborrer og store gedder – især ved Lystbådehavnen, Maribo Domkirke og kajakklubben.

Maribosøerne til fods, på cykel eller hesteryg

Vil du hellere opleve området til fods, og vil du gerne have den fulde oplevelse af turen, kan det være en god idé at hente appen ”Det Naturlige Lolland” til din Smartphone. Den guider dig rundt via GPS og fortæller lystigt om historiske seværdigheder, interessante informationer og viser dig flotte billeder. Foretrækker du i stedet en menneskelig guide, så er det muligt at deltage i guidede ture helt kvit og frit. Turene er arrangeret af Lolland Kommune, og turlederen er altid en uddannet naturvejleder.

Hvis du er glad for heste, kan du tage din bedste, firbenede ven med på tur. Der er plads til at parkere hestetrailer flere steder, og du kan ride på offentlig vej hele vejen rundt om Maribosøerne. På flere af strækningerne føles det nærmest som om, man er den eneste i miles omkreds, og fra hesteryggen kan du opleve storslået natur og gammeldags godslandskaber. Vil du overnatte i det fri, findes der shelters langt strækningen, hvor du kan lade hesten græsse på de nærliggende græsmarker og enge.

Er du mere til jernheste, er der også rig mulighed for at opleve Maribosøerne på sådan en. I og omkring sølandskabet findes der tre smukke dagscykelture. Turen på 22 km hedder ”Safari på cykel”. Ruten tager dig også igennem Knuthenborg Safaripark samt havnebyen Bandholm, hvor du kan få en forfriskning på Bandholm Hotel. Turen på 36 km hedder ”I havørnens land”. Ruten er oplagt til fugleinteresserede. Den fører dig blandt andet forbi fugleskjulet ved Hejrede Sø, og hvis du kigger godt efter, kan du måske spotte en havørn – så husk en kikkert! Turen på 41 km hedder ”Skov, kyst og vind”. Det er den mest afvekslende rute, der både tager dig igennem charmerede landsbyer, smukke skove og idylliske havnebyer.

Maribosøerne, havørne

Forkæl din trætte krop efter en hel dag i naturen

Smuk natur er en lise for sjælen, men det kan være hårdt for kroppen. Efter en hel dag i naturen, hvor du måske har ondt i ben og fødder efter lange cykel- og gåture, drømmer de fleste om en helkropsmassage eller et afslappende spabad. Det kan du faktisk forkæle dig selv med kun 10 minutters kørsel fra Naturpark Maribosøerne. Her finder du nemlig det luksuriøse og idylliske Bandholm Hotel, der byder på et wellnessophold med tre retters gourmetmiddag og værelser i topklasse.

Forkæl dig selv efter en lang og skøn dag i naturen – book et wellnessophold på Bandholm Hotel.